Äventyrskök

Äventyrskök

Hur små händer kan hjälpa

Köket är en magisk plats för många barn. Mamma och pappa spenderar mycket tid i den, kikar in i mystiskt ångande grytor, svänger träskeden som en trollstav och - Simsalabim - den utsökta maten står vid bordet. Med våra tips kan du låta dina små medhjälpare ta tag i saker själva i en trygg miljö. De lär sig inte bara spännande saker utan de förbättrar också sin motorik. Att arbeta i ett team främjar dessutom social kompetens och initiala framgångar stärker självförtroendet. Vad väntar du på då? Nu kör vi!

Var ska jag börja?
Egentligen börjar köksäventyret med shopping. Dina dvärgar vet fortfarande inte var de ska få tag i vad. I butiken man litar på ser de maten i obearbetat skick och lär sig till exempel att man vid köp av frukt och grönt måste vara uppmärksam på mognadsgraden.

Bra arbete
Bra förberedelser är allt. Därför är det värt att sätta upp en egen arbetsplats på bekväm höjd tillsammans med barnet, så att allt är inom räckhåll. Visa dina barn var skålar, skedar och liknande gömmer sig. Dessutom kan du när du letar efter ingredienserna se hur de måste förpackas och förvaras korrekt. Mjölk hör hemma i kylen, liksom den skivade korven. Men den passar också i en fräsch förvaringsbox. Potatis däremot vill ha en mörk och torr plats.

Innan det blir allvar
Först tvättar du händerna noggrant och sen kan du röra vid mat. Smycken och klockor bör också tas bort. Bind upp långt hår så att inget hamnar i soppan. Ett köksförkläde är en bra idé för att undvika irriterande fläckar på din favorittröja.

All uppmärksamhet
Vassa knivar hör inte hemma i oerfarna händer på barn under 6 år! Det är bättre att använda smörknivar eller speciella barnknivar. Spisar och ugnar är också tabu för de små medhjälparna. Ett tydligt förbud bör alltid åtföljas av en förklaring av källan till faran. På så sätt märker du saker mycket bättre. Ett annat bra tips: Lägger du en fuktig trasa under bänkskivan kan inget halka.

Nu kör vi
Dina kökstomtar är naturligt otåliga varelser. Om recepten är för komplexa tappar de oftast intresset snabbt. Det är därför en fruktsallad rik på vitaminer eller ett krämigt pålägg är de perfekta förrätterna.

Alltid till din tjänst
Med denna guide kan du alltid hitta åldersanpassade uppgifter för dina medhjälpare.

Ålder Uppgift
2 år Tvätta frukt och grönsaker, ta med ingredienser, skär ut kakor
3 år Hjälp till att duka, skär mjuk mat med smörkniven
4 år Skär fastare frukt och grönsaker, koka på spisen (rör om, tillsätt kryddor, etc.)
5 år Skala grönsaker, väg ingredienserna
6 år Hacka fasta ingredienser med en kniv, förbered enkla rätter utan hjälp
10 till 12 år Laga mat med hjälp på spisen, hantera rått kött och rå fisk

Rent kaos?
Var beredd på att ditt kök inte förblir gnistrande rent. Bli inte arg för det utan håll dig lugn. Ge din unga kökspersonal städsvampen, låt dem hjälpa till att fylla diskmaskinen och slänga avfallet på rätt sätt. På så sätt utvecklar de ordningssinne och lär sig vad återvinning handlar om.

Var inte snål
Gläd dig över att dina barn visar intresse för köksarbete! För en extra portion motivation skapar lätt köksproffs som du kan laga hälsosamma mellanmål med.